Hoppa till huvudinnehåll

Den gustavianska tiden

I programmet "Två sekler kulturhistoria" tittar Ulla Gyllenberg närmare på kulturen både i Finland och utomlands från 1700-talet till det tidiga 1900-talet. I det sena 1700-talet var den gustavianska stilen förhärskande i Sverige-Finland. Perioden fick sitt namn efter Sveriges dåvarande kung Gustav III.

I en programserie om kulturhistorien genom två sekel börjar man med den gustavianska stilen.

Stilen präglades av det franska hovet, fastän Gustav den III var mån om att sätta sin egen prägel på stilen. Han satte nämligen vissa riktlinjer för hur män och kvinnor skulle klä sig i hans rike.

De stora trenderna under den gustavianska tiden var bland annat komplicerade frisyrer och kaffedrickandet. Kaffet var en tid förbjudet, men pimplandet gick inte att stoppa.

I programmet intervjuas också Berndt Aminoff på Rilax gård i Bromarv. Berndt Aminoffs farfars farfars far var en av de tre finlandssvenska gustavianerna. I Aminoffs ägor finns bland annat Gustav den III:s dödsmask som visas i programmet.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet