Hoppa till huvudinnehåll

Empirestilen

Varifrån kommer Helsingfors stadsarkitektur? I programmet "Två sekler kulturhistoria" tittar Ulla Gyllenberg närmare på kulturen både i Finland och utomlands från 1700-talet till det tidiga 1900-talet. Empirestilen var som störst under Napoleons kejsartid i Frankrike. Hans personliga smak influerade stilen som bland annat kan ses i Helsingfors stadsarkitektur.

Helsingfors är en typisk empirestad. Bland annat Senatstorget och Domkyrkan är båda inspirerade av empirestilen, som själv lånat mycket från arkitekturen i antikens Grekland. Kolonner och liknande utsmyckningar är därför vanliga inom stilen.

Napoleon spred sin empirestil över hela Europa. Men kulturepoken var också mycket kort och stilens inflytande fallnade efter Napoleon tvingats abdikera 1814. I Sverige kallas stilen ofta Karl Johan-stilen efter den dåvarande kungen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet