Hoppa till huvudinnehåll

Jugendstilen

I programmet "Två sekler kulturhistoria" tittar Ulla Gyllenberg närmare på kulturen både i Finland och utomlands från 1700-talet till det tidiga 1900-talet. Den sista stilepoken som behandlas i serien "Två sekler kulturhistoria" är jugendstilen. Den dominerade Europas kultur i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Art Nouveau, jugend, nationalromantik, sekelskiftets konstepok har fått många namn. I Finland blev den främst känd under namnet nationalromantik och stilen gick hand i hand med utgivningen av Kalevala och Jean Sibelius symfonier.

I det här avsnittet av "Två sekler kulturhistoria" får vi bland annat se hur man gör en äkta jugendaffisch. Dessutom berättar Einar Englund om sitt möte med Jean Sibelius.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.