Hoppa till huvudinnehåll

Stora översvämningar i Österbotten

Sommaren 2004 drabbades södra Österbotten av svåra översvämningar. På grund av kraftiga regn svämmade Kyro älv över.

Kyro älv är en av Finlands farligaste älvar då det gäller översvämningar. Den har svämmat över flera gånger genom tiderna och orsakat stora skador.

Sommaren 2004 utsattes orterna kring älven för den största katastrofen på tiotals år. Älven svämmade dessutom över två gånger, en gång i augusti och sedan en månad senare. Vörå och Oravais drabbades svårast av översvämningen. Vattenståndet täckte också delar av Riksväg 8.

Flera hus totalförstördes i den första översvämningen och snabbt blev det klart att statens katastrofhjälp inte räckte till. Det dröjde länge innan de drabbade fick någon ersättning och frågan hann knappt lösas före nästa översvämning slog till.

Text: Charlotta Hedman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet