Hoppa till huvudinnehåll

Andelsrörelsen i Finland urstark

Andelsrörelsen i Finland har blivit starkast i världen mätt enligt dess ekonomiska betydelse i landets ekonomi, visar statistik från Internationella kooperativa alliansen ICA.

Statistiken omfattar världens 300 största kooperativa företag ordnade efter omsättning. På listan finns nio finländska kooperativa och ömsesidiga bolag. De utgör en större andel av BNP på hemmaplan än i något annat land.
De största kooperativa företagen har koncentrerat sig på lantbruk och livsmedelsindustri, bank- och finansieringsverksamhet, försäkring samt parti- och detaljhandel. De finländska kooperativen på listan representerar alla fyra branscher.

Största finländska bolaget på listan över de största kooperativen är Metsäliitto Osuuskunta på 17:e plats. Det är Europas största och världens tredje största producentkooperativ inom jord- och skogsbruk.

Bland de största kooperativen finns många andelslag och finländska SOK finns på 38:e plats.


(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi