Hoppa till huvudinnehåll

Lucia och luciamammorna

Det går mycket tid och planering till att hålla Luciatraditionen vid liv. Bakom kulisserna är det luciamammorna Bibi och Berit som håller i trådarna, år efter år.

Varje december väljs en ny lucia i Svenskfinland, men Luciamammorna är de samma.

År 2000 förberedde de allt för lucian Katja Weckström. Framträdanden bokas, sånger övas in, rätt sorts kläder, från underbyxor till pälsjacka, väljs och så vidare. Det är inget lätt jobb, men Berit Rosenberg och Bibi Brunila ställer upp år efter år.

Den här dokumentären följer med dem och lucia i deras arbete.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet