Hoppa till huvudinnehåll

Bakterieskräck

Jag är en 17-årig tjej och det är så att jag har bakteriefobi. Jag har svårt för att röra saker och ting och jag tvättar händerna onödigt ofta. Jag har jättesvårt för att röra handtag, pengar, smycken, skåphandtag, andra männisors händer mm. Jag kan inte heller gräva i väskor eller fickor för jag tycker att det är äckligt och skräpigt. Jag kollar alltid att bestick, glas och kärl är rena och att de inte har små hårstrån/damm från en torkhandduk. Det enda som finns i mina tankar om jag rör vid något som jag inte vill är: "Jag vill tvätta händerna". Jag kan nog röra andra människors händer, men funderar ändå mycket på om de är rena. Det värsta är ändå pengar (mynt alltså). Jag KAN bara inte röra dem! Det är alldeles för äckligt för mig. Snälla hjlälp mig, för det här är jobbigt för mig och alla i min omgivning. Jag gnäller nämligen ganska ofta om det är något jag blir äcklad över, som till exempel om någon skär brödet genom att hålla i det med ena handen.

Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar:

Det är ganska vanligt att man kan vara lite neurotisk och haka upp sig på saker som verkar lite ologiska i omgivningens ögon. Om det börjar bli så pass allvarligt att det begränsar ens liv och man upplever det som jättejobbigt är det skäl att söka hjälp. Tvångsneuroser är något som man kan få medicin eller terapi mot, men jag skulle kanske rekommendera den här flickan att börja med att vända sig till en vanlig läkare vid hälsocentralen och sedan gå vidare därifrån.

Läs också