Hoppa till huvudinnehåll

Mask i rumpan

Jag är en tjej på 15 år. Det är så att jag har vita maskar i rumpan. När jag kliar där kan jag få dem på fingret. Det är äckligt, och en gång när jag och min kille hade sex kröp en mitt i allt på hans snopp... Jag sa att jag inte viste varifrån den kom. Vad kan det vara för mask? vad ska jag göra?

Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar:

Det låter som om det skulle handla om springmask, som i sig är ofarligt men kan kännas ganska äckligt att ha. Man kan vända sig till en läkare för att ta reda på om det faktiskt är springmask det handlar om eller så kan man gå till apoteket och be att få medicin. Det är viktigt att man också tvättar alla sängkläder och annars också städar där hemma. Springmask smittar så att man kliar sig i rumpan med fingrarna och då fastnar det ägg under naglarna som man sedan kan sprida till andra utan att själv veta om det. Det är sannolikt att din pojkvän också har fått mask.

Läs också