Hoppa till huvudinnehåll

Nåldyna inspirerad av blomsterkungen Tage Andersen

Nåldynan, detalj

Lee såg utställningen Dialog på Tikanojas konstmuseum i Vasa där den danska floristmästaren Tage Andersen hade gjort en fantasieggande utställning. Hans blomsterverk andades mortalitet, förruttnelse, födelse och sagostämning. Bland verken fanns bland annat ett stort ägg som var täckt med blad och med det i bakhuvudet bestämde sig Lee för att göra en kunglig nåldyna.

Tage Andersens ägg
Det här behöver du:

  Styroxägg ca 12cm högt
  Vadd ca 80x25cm
  Bomullstrasor
  Vackra tyger i gröna nyanser
  Olika sy- och broderitrådar
  Hönsnät i guldfärg

Linda in styroxägget i vadd
Så här gör du:
1. Linda in styroxägget i vadd och sy fast vadden med några kaststygn där det behövs.

Linda bomullstrasor runt ägget
2. Linda bomullstrasor (typ mattrasor av gammal gardin/lakan) snyggt runt ägget och sy fast med några kaststygn så att tyget hålls på plats.

Klipp till blad
3. Klipp till blad enligt mallen här, i olika vackra tyger tex siden och chifong. Bladen bör klippas med diagonal trådriktning för att ej repas upp helt. Det går bra att pröva sig fram på de olika tygerna och se vilken väg du bör klippa för att det ska hålla på just det tyg du valt. Att det repas upp lite i kanten är bara snyggt men det är inte roligt om hela bladet försvinner.

Sy fast bladen
4. Sy fast bladen ett i taget, börja från toppen.
5. Variera färg på bladens tyg och tråd och sätt dem vackert omlott.

Avsluta med en grupp på toppen
6. Avsluta med en grupp blad som alla möts vackert i den tjockare delen av ägget.

Knyckla till ett litet bo av hönsnät
7. Knyckla till ett litet bo av hönsnätet. Hittar du ej guldfärgat hönsnät går det bra att spraymåla vanligt. Var noga med att avlägsna alla vassa taggar som kan fastna i ägget, böj och platta till mitten så att ägget står stadigt.

(Expert: Lee Esselström)

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk