Hoppa till huvudinnehåll

Barntransporterna under kriget

Vinterkriget, barn evakueras från Viborg (1939) Eino Nurmi
Vinterkriget, barn evakueras från Viborg (1939) Eino Nurmi Bild: SA-bild/Eino Nurmi vinterkriget,Viborg,tåg,1939,arkivet

Under andra världskriget, åren 1939-1945, evakuerades närmare 80 000 barn från Finland, av dem 72 000 till Sverige, 4200 till Danmark och ett hundratal till Norge.

De första grupperna av barn reste med fartyget Arcturus från Åbo till Stockholm. De flesta barn reste senare med tåg via Torneå och Haparanda.

Barnen var i åldern 0-14 år och kom ensamma eller i syskongrupper, alla med adresslapp om halsen. De rycktes upp från sina hem och placerades hos främmande människor många även till ett främmande språk i en främmande miljö. Men viljan att hjälpa var stor och de flesta barn kom till bra hem.

Barnen återfördes till hemlandet Finland genom hela 1940-talet. Vissa gånger kunde hemkomsten kännas traumatisk, barnen kände inte längre sina biologiska föräldrar. Fattigdomen i Finland var stor, medan barnen var vana vid en högre levnadsstandard.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.