Hoppa till huvudinnehåll

Vinterarrangemang med naturmaterial

Vinterarrangemang med naturmaterial

Vad kan vi hitta för intressant ute i vår natur såhär vintertid? Det kan man fråga sej – men det är faktiskt så att vi hittar en hel del som går att använda i blomsterarrangemang även såhär års, det gäller bara att titta sej omkring lite extra noga och inte bara gå med näsan i vädret... lite nackgymnastik, titta uppåt, titta neråt, till sidan osv...

Owe och Jocke ute och samlar material
Varför plocka material från naturen? Ja- vill vi göra ett arrangemang som speglar årstiden, ja då söker vi lite tilläggsmaterial från naturen och på så sätt drygar vi ut de inköpta snittblommorna och ger en personlig och tidsenlig touch på vårt arrangemang!

Färdiga att börja arrangera
Vad kan vi plocka under vintern? Kottar, kvistar, olika sorters ris, fröställningar av såväl vilda blommor som perenner, har vi inte snö ja då hittar vi även mossa, löv o. annat intressant som fallit till marken.
Obs! Kom ihåg vad allemansrätten säger om att plocka naturmaterial.
Du kan fritt plocka sånt som ligger löst på marken, kottar, grenar löv o dyl. även vilda blommor får man plocka fritt. Men, utan markägarens tillstånd får du inte bryta kvistar och grenar från träd eller plocka mossa! Och förstås – fridlysta växter får man inte röra!

Vem skulle nu ha emot ett litet skrott i detta underbara arrangemang...
Om olika skrottar och sånt. När vi plockar material vintertid så får vi räkna med att få in en del småkryp som t.ex. krupit ner i mossan för att övervintra eller någon puppa som sitter på en kvist, nåja enligt mej så hör det till och stör inte så mycket, det tar ett par dagar och sen försvinner småkrypen så småningom, ta det som en förhandstitt på våren...

Mossan och kvistarna hämtar fram rosens naturliga skönhet
Om att driva grenar. Väntan på våren och grönskan kan bli nog så lång, men under tiden kan vi plocka in lite ris för att få lite vårkänslor. Att plocka in ris och driva fram små mössöron kan vara trevligt, att på nära håll få följa med dag för dag hur knopparna sväller och till sist spricker ut!
Men hur lyckas? Jo – plocka inte för tidigt, sådär slutet på januari början på februari är lämplig tidpunkt att börja (ifall det är en normal vinter med snö och köld!). Är det kall ute så låt kvistarna stå och tina i ett lite svalare utrymme (ca +10C) ungefär ett dygn innan du tar in kvistarna i normal rumstemperatur. Snitta alltid kvistarna med en vass kniv och tillsätt gärna lite blomnäring i vattnet eller en bit kol! Vattnet får gärna vara lite handvarmt.

I det här arrangemanget får naturen stå på första parkett
Några lämpliga drivkvistar:

    Blåbärsris, slår lätt ut och börjar blomma
    Björkris, alris
    Vinbärskvistar, blommorna kommer först, de är ju härligt ljusgröna och mycket dekorativa
    Blommande kvistar som syren, äppel osv. går också bra att driva ta dem bara inte för tidigt på vintern utan vänta till mars-april
    och många, många andra!

Elisabeth, Owe och Jocke sitter och beundrar arrangemangen
Och så var det ju det här med att alltid använda kniv när vi snittar levande material, ser till att stickmassan är väl uppblött och kommer ihåg att kolla vattennivån dagligen i arrangemanget!
Och sen är det bara att sätta sig ner, fast med en kopp varm choklad, och njuta av en liten bit natur inne mitt i midvintern!

(Expert: Owe Salmela)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård