Hoppa till huvudinnehåll

Oklart hur studier ska kompenseras

Det behövs enhetliga principer för hur tidigare förvärvad kompetens ska räknas till godo vid universitets- och yrkeshögskolestudier.

För närvarande saknas gemensamma principer för hur arbetserfarenhet och studier vid andra högskolor ska räknas till godo i en finländsk högskoleexamen. Praxis varierar till och med inom enskilda universitet.

Frågan har aktualiserats i och med den ökade internationella rörligheten bland studerande. Också studerandenas rättsskydd förutsätter bättre samordning.

Bakom förslaget ligger en arbetsgrupp som i dag överlät sitt betänkande till undervisningsminister Antti Kalliomäki.
Arbetsgruppen ger 25 konkreta rekommendationer. Viktigt är att studerande ska ha rätt att alltid få sin kompetens prövad oberoende av var eller när den förvärvats. Enskilda högskolor ska jobba vidare på arbetsgruppens förslag.

(Av intfree01)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Sommarens värmerekord: 29 grader i Utsjoki

  Också de närmaste dagarna blir synnerligen varma.

  Sommarens värmerekord har i dag satts i Utsjoki, Finlands nordligaste kommun. På mätstationen i Kevo steg kvicksilvret till 29,1 grader.

 • Ceremoni högtidlighåller slaget om Bengtskär

  På tisdag har det förflutit 75 år sedan slaget om Bengtskär.

  På tisdag har det förflutit 75 år sedan slaget om Bengtskär. Händelsen kommer att uppmärksammas med en ceremoni på fyrön.

 • I Tenala är kossorna uppkopplade på nätet

  Robotarna mjölkar, borstar och städar upp efter korna.

  Robotarna mjölkar korna, borstar deras ryggar och skrapar bort deras bajs. Det låter som en fantasybok för barn men det är verklighet i bröderna Österlunds toppmoderna ladugård i Sillböle i Tenala.

 • Polisen: En sund rädsla är bra att ha

  Risken att råka ut för en terrorattack ökar om man reser.

  Attacker mot allmänna platser har blivit allt vanligare i Europa. I Finland finns det ändå tillsvidare inte direkt orsak till rädsla, säger man vid polisen.