Hoppa till huvudinnehåll

Babyrum - gammaldags rullgardin

Gammaldags rullgardin, detalj

En vanlig rullgardin brukar haka upp sig i rullmekanismen eller så kommer den ner förr eller senare, åtminstone när Lee är i närheten. Därför har hon valt att göra en gammaldags rullgardin. Den har en enkel men snillrik konstruktion och den fördelen att man kan få den i rätt färg och stil för att passa just den inredning man valt.Det här behöver du:

 • Tyg (bredden på fönstret + 4cm, längden på fönstret + ca. 12 cm + lite till band)
 • Rundstav 1,5cm i diameter lika lång som fönstret är brett
 • Trälist 2x4cm, lika lång som fönstret är brett
 • Snodd/band
 • Öglor

Mät ut, såga och måla
1. Mät fönstrets dimensioner noga. Lee valde att placera gardinen ovanför fönsterlisten och har därför räknat med också listen på sidorna så att gardinen hänger rakt ner till fönsterbrädet och går kant i kant med långsidorna.

2. Mät rundstav och trälist, de ska vara lika långa som gardinen/fönstret är brett. Såga till och måla i passande färg.Fålla
3. Börja med att fålla långsidorna på gardinen. Här är beräknat 2cm sömsmån per kant. Vik in och kanta långsidorna snyggt. Baksidan kommer att synas!

Tips!
Vill du ha en tätare gardin som ej släpper igenom så mycket ljus kan du sy med dubbla tyger tex ett rutigt och ett mönstrat som passar ihop, båda sidorna syns nämligen.Sy kanal
4. Sy en kanal nertill på gardinen, så att rundstaven kan träs i den. Här beräknat 3,5cm för rundstav 1,5cm i diameter.Kanta och stansa fast
5. Kanta övre kanten på gardinen, dvs. den som kommer att vikas runt trälisten.

6. Kontrollmät gardinens längd så att den hänger rakt och slutar precis vid fönstrets nedre kant och stansa sedan fast den på baksidan av trälisten, obs! om trälisten sätts fast ovanför fönstret är det skäl att lägga till de extra cm.Stansa fastSy band
7. Sy två band (för fönsterbredd ca 1m, om fönstret är bredare kan man göra tre band). Banden klipps till ca 9x29cm, vik dubbelt sy ihop långsida och sväng till rätan. Pressa och sy sticksöm runt.Fäst banden tätt med ett par stygn
8. Mät ut lämplig plats från yttre kanten (ca 16-17cm på 1m bred gardin) och markera platsen för tygbanden. Trä en ögla t.ex. målad träring i trevlig färg eller plast/metallring på bandet och stansa fast på baksidan av listen. Sy fast tygbandet i gardinen på framsidan så att det hänger rakt och snyggt, annars vill det lätt dra sig och spärra, speciellt om man använder linnetyg som här.Ringar i färg med resten av inredningen

Tips!
Välj en ring eller ögla som passar övrig inredning eller som här måla träringen i en färg som t.ex. finns i tapeten så piggar det upp annars vita gardiner.Klipp ut snören och stansa fast på baksidan av trälistenKlicka på bilden för att skriva ut en ritning på hur snören skall dras


10. Klipp till 2 stycken snören (här anoraksnodd i bomull). Längden ska vara 2x fönstrets längd plus ca 1m extra. Det ena snöret blir längre eftersom det ska dras längre väg.

11. Knyt knut på bandets ena ända och stansa fast baktill på trälisten precis vid tygbandet. Gör likadant med det andra snöret.
» Klicka här för en ritning på hur snören skall dras.Det funkar......och rullas upp snyggt!
12. Dra snöre nr 1 på baksidan av gardinen, runt rundstaven och upp på framsidan, genom öglan och vidare genom den andra öglan. Det andra snöret dras bara runt och genom den ena öglan så att båda banden kan dras till sidan och gardinen hissas upp genom att tyget rullar sig som en liten rulle runt rundstaven.Skruva fastSkruva fast
13. Skruva fast listen i väggen ovanför fönstret.Fäst knoppenSkruva fäste
14. Fäst en liten knopp bredvid fönstret för att fästa gardinsnörena i. Snygga knoppar hittar man bland lådknopparna, välj gärna något som passar tapet och övrig inredning.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

  Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

  Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.