Hoppa till huvudinnehåll

Babyrum - gammaldags rullgardin

Gammaldags rullgardin, detalj

En vanlig rullgardin brukar haka upp sig i rullmekanismen eller så kommer den ner förr eller senare, åtminstone när Lee är i närheten. Därför har hon valt att göra en gammaldags rullgardin. Den har en enkel men snillrik konstruktion och den fördelen att man kan få den i rätt färg och stil för att passa just den inredning man valt.Det här behöver du:

 • Tyg (bredden på fönstret + 4cm, längden på fönstret + ca. 12 cm + lite till band)
 • Rundstav 1,5cm i diameter lika lång som fönstret är brett
 • Trälist 2x4cm, lika lång som fönstret är brett
 • Snodd/band
 • Öglor

Mät ut, såga och måla
1. Mät fönstrets dimensioner noga. Lee valde att placera gardinen ovanför fönsterlisten och har därför räknat med också listen på sidorna så att gardinen hänger rakt ner till fönsterbrädet och går kant i kant med långsidorna.

2. Mät rundstav och trälist, de ska vara lika långa som gardinen/fönstret är brett. Såga till och måla i passande färg.Fålla
3. Börja med att fålla långsidorna på gardinen. Här är beräknat 2cm sömsmån per kant. Vik in och kanta långsidorna snyggt. Baksidan kommer att synas!

Tips!
Vill du ha en tätare gardin som ej släpper igenom så mycket ljus kan du sy med dubbla tyger tex ett rutigt och ett mönstrat som passar ihop, båda sidorna syns nämligen.Sy kanal
4. Sy en kanal nertill på gardinen, så att rundstaven kan träs i den. Här beräknat 3,5cm för rundstav 1,5cm i diameter.Kanta och stansa fast
5. Kanta övre kanten på gardinen, dvs. den som kommer att vikas runt trälisten.

6. Kontrollmät gardinens längd så att den hänger rakt och slutar precis vid fönstrets nedre kant och stansa sedan fast den på baksidan av trälisten, obs! om trälisten sätts fast ovanför fönstret är det skäl att lägga till de extra cm.Stansa fastSy band
7. Sy två band (för fönsterbredd ca 1m, om fönstret är bredare kan man göra tre band). Banden klipps till ca 9x29cm, vik dubbelt sy ihop långsida och sväng till rätan. Pressa och sy sticksöm runt.Fäst banden tätt med ett par stygn
8. Mät ut lämplig plats från yttre kanten (ca 16-17cm på 1m bred gardin) och markera platsen för tygbanden. Trä en ögla t.ex. målad träring i trevlig färg eller plast/metallring på bandet och stansa fast på baksidan av listen. Sy fast tygbandet i gardinen på framsidan så att det hänger rakt och snyggt, annars vill det lätt dra sig och spärra, speciellt om man använder linnetyg som här.Ringar i färg med resten av inredningen

Tips!
Välj en ring eller ögla som passar övrig inredning eller som här måla träringen i en färg som t.ex. finns i tapeten så piggar det upp annars vita gardiner.Klipp ut snören och stansa fast på baksidan av trälistenKlicka på bilden för att skriva ut en ritning på hur snören skall dras


10. Klipp till 2 stycken snören (här anoraksnodd i bomull). Längden ska vara 2x fönstrets längd plus ca 1m extra. Det ena snöret blir längre eftersom det ska dras längre väg.

11. Knyt knut på bandets ena ända och stansa fast baktill på trälisten precis vid tygbandet. Gör likadant med det andra snöret.
» Klicka här för en ritning på hur snören skall dras.Det funkar......och rullas upp snyggt!
12. Dra snöre nr 1 på baksidan av gardinen, runt rundstaven och upp på framsidan, genom öglan och vidare genom den andra öglan. Det andra snöret dras bara runt och genom den ena öglan så att båda banden kan dras till sidan och gardinen hissas upp genom att tyget rullar sig som en liten rulle runt rundstaven.Skruva fastSkruva fast
13. Skruva fast listen i väggen ovanför fönstret.Fäst knoppenSkruva fäste
14. Fäst en liten knopp bredvid fönstret för att fästa gardinsnörena i. Snygga knoppar hittar man bland lådknopparna, välj gärna något som passar tapet och övrig inredning.

 • Två efterskalv skakade Kos

  Invånare sökte sig långt bort från byggnader.

  Invånare och turister på den grekiska ön Kos kände av två efterskalv på lördag kväll med ett par minuters mellanrum. Skalven hade en magnitud på 4,4 respektive 4,6, uppger det geologiska institutet i Aten.

 • FM-silver för IF Raseborgs Tomas Söderlund, brons för SIF:s Eero Saleva

  Veteranen Conny Karlsson femte bäst i kula.

  IF Raseborgs Tomas Söderlund och Sjundeå IF:s Eero Saleva knep de första västnyländska medaljerna i pågående FM-tävlingar i friidrott. Söderlund var tvåa i kula, medan Saleva kom i mål som tredje man på halvmilen på lördag kväll i Seinäjoki.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.