Hoppa till huvudinnehåll

Beat rockar finlandssvenskt på Eurovisionen

Uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen 1990 var sällsynt finlandssvensk. Hela tre bidrag sjöngs på svenska. Och vinnaren blev "Fri" med gruppen Beat.

Beat skickades till Zagreb för att representera Finland. Det gick ju inte bättre för Finland på det svenska språket. Beat kom sist med 8 poäng och Italien vann.

Här får ni kolla in alla de tre finlandssvenska bidragen. Det är förutom Beat Ingåflickan Susann Sonntag med: "Jag tror på friheten" och Tomas Ek med "Du går så skyggt".

Här kan man också beundra åttiotalsstilen som ännu var på topp, i frisyrer, kläder och axelstoppningar. Beat "rockar" enhetliga bruna läderrockar. På finalen i Zagreb hade de bruna läderrockarna bytts ut mot vita.

I det fjärde klippet intervjuas Beat och vi får höra dem skönsjunga a capella.

Som en liten detalj kan man uppmärksamma att finlandssvenskarna på Rundradion varit flitigt med i både skapandet och framförandet av låtarna .

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet