Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 1983

Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag, en standargäst, som nu inte bara finns i bakgrunden utan får en huvudroll: datorerna, som man med stolthet presenterar vid sidan av de mänskliga medarbetarna

I valsändningen från 1983 presenterar Kristoffer Gylling Ulla Eloranta som sändningens viktigaste person. Det är nämligen hon som "kommenderar" datamaskinerna.

Resultatet presenteras i större utsträckning än tidigare med grafik och diagram. Leif Salmén och Kristoffer Gylling leder valvakan. Professor Göran von Bonsdorff analyserar resultaten. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

1980-talet innebar en högervåg i politiken. Det syntes även i riksdagsvalet 1983. Socialdemokraterna fick några mandat till (från 52 till 57), men DFFF förlorade 8 mandat. Och eftersom riksdagsmännen i DFFF egentligen tillhörde två olika läger som bildats i DFFF 1975 och som inte kunde enas, började man tala om kommunismens fall i Finland.

Riksdagens borgerliga, eller åtminstone ej-socialistiska, majoritet steg till 116 mot 84. Svenska folkpartiet fick ett mandat till, och steg till 10. Inom de små partierna skedde än en gång stora förändringar, Finlands landsbygdsparti återfick folkets förtroende och 17 platser (mot 2 mandat 1975 och 7 mandat 1979). De kristliga förlorade 6 mandat, och gick ner till 3 mandat. Som en ny förmåga kom nu de gröna, som representerade "mjuka värden", miljön och de handikappades rättigheter. Som parti fanns inte de gröna ännu.

I det här klippet får vi se intervjuer med centerns Paavo Väyrynen, flp:s Veikko Vennamo, sfp:s Per Stenbäck och Peter Stenlund, samt de nya ansiktena Jutta Zilliacus och Ole Wasz-Höckert som valts in i Helsingfors.

Kalevi Sorsa blev igen statsminister (Sorsa IV i folkmun). Regeringen bestod av 6 socialdemokrater, 6 från centern, tre från DFFF och två från sfp, dessutom en obunden. Det var först i valet 1987 som samlingspartiet med Harri Holkeri kom med i regeringen efter 20 år i opposition.

Riksdagsvalet 1983

Valdeltagandet 81 %
Finlands Socialdemokratiska parti 57
centern i Finland 38
samlingspartiet 44
demokratiska förbundet för Finlands folk 26
svenska folkpartiet 10
Finlands Kristliga förbund 3
Finlands landsbygdsparti 17
övriga 4

Text: Ida Fellman

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Vinterväder 1987

  Köld har vi redan haft tillräckligt, men snön är välkommen.,

  Hurudant var vädret vintern 1987? Meteorologerna Kenneth Holmlund och Liisa Fredriksson ger prognoser

 • Är det hälsosamt att sporta i iskyla?

  Anders Wahlberg springer inte om kvicksilvret går under -20.

  I januari 1985 var det rekordkallt. Sportmagasinet tar reda på om det är farligt att sporta i temperaturer på under -15 grader.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet