Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 1999

Det började gå bättre för Finlands ekonomi år 1999, men arbetslösheten var ännu skyhög.

Informationsruta

Valdeltagandet 68,3 %
Finlands socialdemokratiska parti 51
centern i Finland 48
samlingspartiet 46
vänsterförbundet 20
gröna förbundet 11
svenska folkpartiet 11
Finlands kristdemokrater 10
sannfinländarna 1
övriga 1

Jämfört med det förra riksdagsvalet 1995, var samlingspartiet den största segraren i riksdagsvalet. Partiet fick 7 nya platser i riksdagen. Totalt fick samlingspartiet nu 46 mandat. Speciellt väl klarade sig partiet i Helsingfors valkrets.

Den andra segraren i valet var centern. Partiet fick fyra nya mandat. Sdp var fortfarande det största partiet i landet trots att röstförlusten var stor jämfört med det förra valet. De hade fortsättningsvis flest mandat, i riksdagen, 51, men jämfört med 1995 fick sdp nu 12 färre mandat.

Svenska folkpartiet och de gröna bibehöll sina 11 mandat och kristdemokraterna fick tre mandat till jämfört med 1995 års val, och steg till 10 mandat. Sannfinländarna kom in som ett enmansparti och fortsatte landsbygdspartiets politik.

Valdeltagandet var rekordlågt år 1999, det sjönk för första gången sedan kriget till under 70 procent, 68,3.

Regeringstraditionen från 1995 fortsatte, med Lipponen som statsminister. I regeringen ingick allt från vänstern till samlingspartiet och sfp samt de gröna.

I det första klippet får vi se valresultaten, kommenterade av professor Göran Djupsund och professor Lars D. Eriksson. Särskilt Eriksson tycker valet är urtråkigt, och han skulle nästan hellre se ett hundslagsmål.

I det andra och tredje klippet berättas om hur Paavo Lipponen sonderar regeringsterrängen, och TV-nytt presenterar finlandssvenskar som kommit in, såsom Rainer Erlund i Hangö för sfp, och finlandssvenska socialdemokrater som inte kommit in. De finlandssvenska socialdemokraterna i Österbotten har på så sätt förlorat sin egen kandidat efter 40 års representation. Göran Djupsund menar att vänstern dock inte gjort ett så dåligt val med tanke på att man suttit i borgerlig regering. Centerns Esko Aho och kristdemokraternas Bjarne Kallis, som båda kan ses vara vinnare i valet är besvikna över att Paavo Lipponen helt förbigår dem.

I det fjärde och sista klippet får vi stifta bekantskap med den nyligen tillträdda regeringens program.

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet