Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Ahti Karjalainen 1962

I det här ljudklippet talar statsminister Ahti Karjalainen efter att den nya regeringen har tillträtt.

Informationsruta

Valdeltagandet 85,1 %
agrarförbundet 53
socialdemokraterna 38
samlingspartiet 32
demokratiska förbundet för Finlands folk 47
svenska folkpartiet 13
finska folkpartiet 13
arbetarnas och småbrukarnas förbund 2

Valdeltagandet i riksdagsvalet 1962 var det största genom tiderna, hela 85 %.

Riksdagens vänsterpartier förlorade i detta val. Agrarförbundet (nuv. centern) och finska folkpartiet (senare liberala folkpartiet) fick nytt understöd. Agrarförbundet gick från 48 till 53 riksdagsledamöter och folkpartiet från 8 till 13. Samlingspartiet fick 3 mandat till och steg till 32.

Arbetarnas och småbrukarnas förbund förlorade ett mandat, och från deras grupp hade flera riksdagskandidater hoppat över till Socialdemokraterna. Både socialdemokraterna och DFFF förlorade i detta val. Riksdagen hade inte längre vänstermajoritet. Svenska folkpartiet behöll sina mandat.

Regeringsförhandlingarna räckte 6 veckor. Ahti Karjalainen blev statsminister för första gången. I regeringen satt 5 stycken från agrarförbundet, tre samlingspartister, och två ministrar från sfp och finska folkpartiet var. Dessutom satt där tre yrkesministrar från FFC, som kan sägas ha representerat arbetarnas och småbrukarnas förbund. Regeringen splittrades senare på grund av oenighet då det gällde ekonomipolitiken.

I det första klippet får vi höra Ahti Karjalainen när han tillträtt som statsminister. Han berättar att alla fått kompromissa då majoritetsregeringen har bildats. Även arbetsmarknaden är representerad. Så talar han om regeringens program, det ekonomiska läget och svårigheterna där.

I de två andra klippen får vi höra det högtidliga avslutandet av riksdagen år 1962 och öppnandet av riksdagen 1963. President Urho Kekkonen och talman Kauno Kleemola talar.


Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet