Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen öppnas 1967 och trosfrihetsdebatten

Efter riksdagsvalet 1966 fick vänsterpartierna majoritet i riksdagen, och samlingspartiet hamnade i oppostition för en lång tid framöver. Här intervjuar Harry Granberg riksdagsmän inför hösten 1967.

Först tar redaktör Granberg upp frågan om mellanöl i matbutikerna.

Intresse väcker också frågan om regeringen kommer att bestå. De flesta tror att den kommer att omorganiseras efter presidentvalet vintern 1968, men samlingspartiet, Finlands landsbygdsparti och Liberalerna skulle gärna önska att det skedde tidigare. De har också framfört interpellationer med jämna mellanrum.

Sysselsättningspolitiken och omsättningsskatten, inkomst- och förmögenhetsskatten nämns också, för att inte tala om jordbrukets framtid. Liberalernas Arne Berner anser att statens utgifter borde minskas.

Skolreformen och grundskolan är en annan viktig fråga som skall tas upp till diskussion.

Harry Granberg påpekar att det är många frågor, men han förundras över att ingen tar upp socialiseringen, som enligt honom borde diskuteras.

I det andra klippet på tre minuter får vi en inblick i trosfrihetsdebatten omkring en förändring i trosfrihetslagen, som skulle genomföras 1967. Redaktör Tom Westergård rapporterar från riksdagen.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.