Hoppa till huvudinnehåll

36 år i riksdagen: K A Fagerholm

Det sista klubbslaget i 1965 års riksdag var samtidigt det sista klubbslaget för talman K A Fagerholm.

Redaktör Enzio Sevón intervjuar socialdemokraten Fagerholm, "den mjuka linjens man" som samtidigt är både balanserad och dynamisk.

Fagerholm satt i otaliga riksdagar, och var statsminister tre gånger. Till hans intressen hörde Norden, teatern, litteraturen och arbetarförbundet.

Fagerholm menar att statsministeryrket är världens svåraste yrke. Varje timme får man ta itu med allt svårare och svårare problem. Ekonomin hör till det svåraste att enas om. Under krigen och under Lapporörelsens tid var det dock allra svårast att vara delaktig i politiken.

Fagerholm säger med eftertryck att politk är stimulerande, och berör precis alla. Men han har också förmågan att lämna problemen på jobbet och koppla av med böcker och teater. Hans råd till politiker, ministrar och riksdagsmän i framtiden är mera försonlighet och fördragsamhet: man bör alltid lyssna på den andra porten oberoende av om han eller hon är kommunist eller borgerlig.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.