Hoppa till huvudinnehåll

36 år i riksdagen: K A Fagerholm

Det sista klubbslaget i 1965 års riksdag var samtidigt det sista klubbslaget för talman K A Fagerholm.

Redaktör Enzio Sevón intervjuar socialdemokraten Fagerholm, "den mjuka linjens man" som samtidigt är både balanserad och dynamisk.

Fagerholm satt i otaliga riksdagar, och var statsminister tre gånger. Till hans intressen hörde Norden, teatern, litteraturen och arbetarförbundet.

Fagerholm menar att statsministeryrket är världens svåraste yrke. Varje timme får man ta itu med allt svårare och svårare problem. Ekonomin hör till det svåraste att enas om. Under krigen och under Lapporörelsens tid var det dock allra svårast att vara delaktig i politiken.

Fagerholm säger med eftertryck att politk är stimulerande, och berör precis alla. Men han har också förmågan att lämna problemen på jobbet och koppla av med böcker och teater. Hans råd till politiker, ministrar och riksdagsmän i framtiden är mera försonlighet och fördragsamhet: man bör alltid lyssna på den andra porten oberoende av om han eller hon är kommunist eller borgerlig.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet