Hoppa till huvudinnehåll

Om filmens framtid i Finland

Lönar det sig att producera film som ingen ser på? Och nu har ett nytt hot kommit in i bilden: hemvideoapparaterna. Bl.a. Jörn Donner och Åke Lindman får säga sitt.

1986 är det kris inom den finska filmbranschen igen. Redaktör C G von Willebrand undrar om filmen kommer att dö ut i Finland.

Här intervjuas producenter och regissörer såsom Claes Olsson, Kaj Holmberg, Åke Lindman, Jörn Donner, Aito Mäkinen och Anssi Mänttäri.

Åsikterna går starkt isär om regissörens och producentens roll inom filmbusiness. Åke Lindman menar att det nästan var lättare förr då producentens roll var att sköta ekonomin, och filmerna inte fick subventionering och stöd, utan man måste försöka få publik.

Jörn Donner påpekar däremot att det är svårt göra film utan att kombinera producent och regissörsrollen.

Mest krävande och svårast är kanske barnfilmsbranschen. Bettina Hongell och Christina Andersson menar att man inte skall gå efter trenderna utan göra en så fulländad produkt som möjligt med de ekonomiska möjligheter man har.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.