Hoppa till huvudinnehåll

Litteraturdebatt 1985

Med jämna mellanrum uppstår mindre debatter om hurudan litteratur som ges ut, vad man skriver om och vad man borde skriva om. I synnerhet i Svenskfinland. Så skedde också 1985.

Fröet till den här litteraturdebatten såddes när Claes Andersson i en recension av en diktsamling av Gösta Ågren passade på att ge en känga åt de unga författarna. Andersson menade att dessa skrev narcissistisk navelskådande litteratur, som inte var samhällsengagerad.

Intressant var att Monika Fagerholm och Merja-Riitta Stenroos samtidigt gick åt de äldre författarna i BLÅ (Boklagets litterära årsmagasin) för att de blivit resignerade och samhällsfrånvända. Är det fråga om en generationskonflikt eller något annat, undrar Veckans Puls-redaktören Bie Sjölund. Här intervjuas litteraturstuderande Monika Fagerholm och Trygve Söderling, lektor Merete Mazzarella samt poeten Gösta Ågren.

De finlandssvenska litteraturdebatterna brukar inte vara så länge.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.