Hoppa till huvudinnehåll

Snyltgästerna den 6 december

Här ränner Holger Spår runt med demonstranter och aktivister som protesterar mot slottsbalen

Från början av 1990-talet har demonstranter många år samlats utanför presidentens slott på självständighetsdagen för att protestera mot balen. Aktivisterna består av diverse olika undgdomsgrupper, och de kallar sin demonstration snyltgästernas fest. Ibland har demonstrationen urartat och man har kastat stenar och attackerat slottsgästerna. Kravallpolisen har ingripit.

Holger springer omkring med demonstranterna och försöker förstå vad det är man demonstrerar mot och för. Riktar man kritik mot de rika och borgerliga? Mot globaliseringen? Holger har själv inget emot att man demonstrerar och kritiserar, men han tycker att det börjar kännas lite obehagligt till slut.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Självständighetsdagen och slottsbalen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet