Hoppa till huvudinnehåll

Släktträd

Trädet underarbete

Släktträd är fascinerande! Men ifall man inte har tid eller ork att göra en riktig släktforskning kan man ändå poängtera släktens gång genom att göra en modern variant av släktträdet, ta några av ingredienserna och göra något nytt... Träd på en tavla, namn på en annan!Camilla
Det här behöver du:

  • 2 taveldukar 40x40cm (finns att köpa i hobbyaffär) gärna med bred kant eftersom ingen ram kommer att användas
  • akrylfärg (jag har använt lila, ljusgrön och vitt)
  • penslar i olika bredd
  • penna
  • kalkerpapper
  • utprintade fonter A3
  • ev. bilder på träd i vinterskrud
  • glansmedium (finns att köpas i konstnärsshop)

Börja med att grundera
1. Börja med att grundera tavlorna. Även kanterna! Jag har valt en mörk och en ljus färg så det blir en fin kontrast när de hänger bredvid varandra. Efter att första varvet har torkat, måla en gång till så färgen täcker ordentligt.Skissa siluett
2. Skissa upp en trädsiluett på den lila (mörka) tavlan. Endast stam och grenar, inget lövverk ska finnas. Bli inspirerad av vinterträden utanför! Låt gärna grenarna flyta ut över kanten.Fyll i konturerna
3. Fyll i konturerna med vitt och försök få så jämna linjer som möjligt.Pensla på ett lager glans
4. För att få en annan yta och därmed ännu en kontrast mellan de två tavlorna, pensla glans medium ovanpå den gröna tavlan. Låt torka.Namn utskrivna med olika fonter
5. Nu är det dags för namnen! Det är bara att välja själv hur många ur släkten som skall vara med men en version är att börja med farfarsfar och farfarsmor, mormorsmor etc. rakt nedstigande led tills du har dina föräldrars namn. Jag har endast använt förnamn eftersom förutom att det är släktinfo så fungerar namnen också som dekor/mönster på tavlan. För att få variation på namnen har jag använt mig av olika fonter på datorn och skrivit ut på en A4, förstorat det till en A3.Namnen under arbeteKalkerpapper
6. Ta den gröna tavlan och placera kalkerpapper ovanpå. Börja från vänstra översta hörnet. Placera namnkopian ovanpå och skriv av namnen.Använd en tunn pensel för namnen
7. Använd en tunn pensel och fyll i konturerna med vitt.

Konst

Nyligen publicerat - Konst