Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Gustavson år 1976

Jukka Gustavson, musikern, organisten och kompositören intervjuas 1976. Gustavson är inte längre med i gruppen Wigwam.

Informationsruta

Jukka Rainer Gustavson (född 1951) är organist, sångare, kompositör och låtskrivare. 1969-1974 var han med i gruppen Wigwam med skivorna Hard N Horny (1969), Tombstone Valentine (1970), Fairyport (1971) och Being (1973). Vissa räknar Being som en soloskiva, för där har Gustavson komponerat nästan alla låtar. Efter Wigwamtiden har han jobbat med flera olika sammansättningar. Han har också jobbat mycket med sin fru Leena Gustavson som är dansare. Gustavsons soloskivor är:
Jukka Gustavson Yksin Yhdessä orkesteri: ...jaloa ylpeyttä yletän... ylevää nöyryyttä nousen (1978)
Valon vuoksi (1979)
Toden toistoa (1981)
Bluesion (1992)
Kadonnut häviämättömiin (1995)
Moments (1999)
Jukka Gustavson Organ Fusion Band: Between Fire And Ice (2003)
Jukka Gustavson Organ Fusion Band: Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko (2005)
Jukka Gustavson & Hottoe: Toinen maisema (2006)

Redaktör Birgitta Wegelius träffar Jukka Gustavson i Sibbo, Kallbäck. Gustavson är inte längre med i gruppen Wigwam. På rofyllda klippor berättar han om sitt förhållande till naturen, musiken och till gud. Han är Jehovas vittne.

På sitt rum visar han improvisationer på elorgel. Jukka berättar att han aldrig har lärt sig spela efter noter, han improviserar och bygger upp musiken i sitt eget huvud.

Så får vi höra Jukka och hans band Yksin Yhdessä träna i en träningslokal. Jukka Gustavson har också komponerat musik till en balett som heter Yksin Yhdessä.

Jukka Gustavson har ett lugnt och optimistiskt sätt att se på framtiden, trots att livet för en freelancande kompositör inom jazz och fusionsjazz inte alltid är lätt. Men han har fått ett stipendium och hoppas på att få flera.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Kommentarer

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet