Hoppa till huvudinnehåll

Påsk i Oppåner å hitådit

Påsken till ära undersöker oppånergänget ägg i alla möjliga former och allt godis man kan tänka sig.

Reportern Sanna Sundén har besökt en hönsfarm där det också finns kalkoner och strutsar. Kan man stå på ett ägg utan att det går sönder? Lina Sundqvist och Simon Jern i studion målar ägg och äter ägg i alla de former. De gör också ett äggtest.

För oppånergänget 2004 innebär påsken en massa godis. Och då gäller det att frossa på bästa möjliga sätt. Vi ser hur man bakar en påskkaka vid namn Gula febern. Den innehåller snart sagt allt godis man kan tänka sig.

Vi får också en inblick i vetenskapen om hur man delar godis rättvist. Det är fart och fläng på gänget och en ungdomlig och vild anarki råder bland harar och häxor. "Kom ihåg att dela med dig av ditt påskgodis", är ändå moralen.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet