Hoppa till huvudinnehåll

Påskägg i de vackraste färger och mönster

Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

Elsie Sjöberg visar noggrannt i Söndagsöppet de olika skedena i vaxmålning, från urblåsningen av ägget till det sista skedet då vaxen avlägsnas.

Christine Saarukka ger oss några extra tips. Det behöver inte vara invecklat och tålamodskrävande att måla ägg.

I det tredje klippet ser vi steg för steg hur man går till väga då man målar ägg med vaxteknik. (Klippet är utan ljud; musiken har klippts bort av upphovsrättsliga skäl).

Man kan också måla äggen på lättare sätt med vattenfärger. Det gör Chrisse Schwindt.

Man får verkligen lust att måla ägg då man ser de här klippen. Och även om man inte tänker måla själv är det fascinerande att se hur en vacker produkt växer fram.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet