Hoppa till huvudinnehåll

Kabelbolag kan få sända analog tv

Kommunikationsministeriet är redo att förhandla med kabelbolagen om att tillåta omvandling av de viktigaste tv-kanalerna till analog form, skriver tidningen Aamulehti.

Därmed skulle hushåll med kabel-tv kunna fortsätta att titta på tv utan digitalbox även efter den 31 augusti då det analoga sändningsnätet i Finland släcks.

Den som vill ha många tv-kanaler eller digitala tilläggstjänster som textning på flera språk och flerljud behöver ändå en egen digitalbox.

Yles styrelseordförande Hannu Olkinuora säger för sin del att Yle i princip inte motsätter sig att kabelbolagen omvandlar den digitala signalen till analog, förutsatt att bolagen också distribuerar den digitala signalen.

Karis Telefon vill sända analogt

Karis Telefon meddelar att bolaget kommer att fortsätta sända TV1, TV2, MTV3 och Nelonen analogt i Karis TV:s kabel-tv-nät till slutet av år 2008.

En förutsättning, konstaterar Henrik Ekblom på Karis Telefon, är att ingen myndighet eller Yle förbjuder bolaget att göra det. Beslutet berör cirka 2 200 anslutningar i Karis med omnejd.
Även i Österbotten vill flera tv-andelslag och bolag intresserade av att sända digital-tv analogt över sina kabelnät.

På t.ex. Närpes centralantenn med 2 000 abonnenter är man klart intresserad av att serva tittare som ännu har kvar gamla video- och tv-mottagare. Tack vare en digital centralbox behöver hushållen inte genast skaffa sig en digital kabelbox för varje apparat.

Enligt disponent Leif Eriksson är investeringen i en central digitalbox väldigt liten räknat per hushåll.

MTV3 godkänner omvandling

MTV3 godkänner att deras tv-kanaler sänds analogt i kabel-tv också efter övergången till digital-tv, säger MTV3:s vice vd Mikko Räisänen till nyhetsbyrån FNB.

En förutsättning är att sändningarna trots det också förmedlas digitalt till alla hushåll. Enligt MTV Media stöder sig beslutet på en vilja att betjäna konsumenterna. Räisänen säger ändå att en digitalisering av kabel-tv-hushållen är i allas bästa intresse.

Yle och Kanal 4 har tidigare meddelat att de går med på att omvandla den digitala signalen till analog.

(Av Susanne Nylund-Torp)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes