Hoppa till huvudinnehåll

Mentalpatient för livet?

Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

Claes Andersson intervjuar patienter, läkare och sjukskötare. Har inställningen till psykiskt sjuka blivit mera saklig och fördomsfri?

Den största tröskeln är då patienterna skall tillbaka till arbetslivet. Vissa av patienterna har inte orkat med den press de utsatts för utanför sjukhusets väggar.

Läkarna vill dock inte att patienterna skall hospitaliseras för evigt, och försöker med gradvis tillvänjning till samhället. Dessutom vill man fortsätta den sociala hjälpen inom den öppna vården.

Men som en patient säger: möjligheten till ett värdigt liv förblir bara en varm tanke, inte något konkret.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet