Hoppa till huvudinnehåll

Förfallna trähuskvarter i Helsingfors 1967

1967 var det inte trendigt att bo i trähus i Helsingfors. Trähusen var ofta förfallna och primitiva, endast fattiga och "alternativa romantiker" bodde i dem.

Redaktören beger sig till de förfallna trähusområdena i Helsingfors. Han träffar "invånare från livets skuggsida", som han kallar dem. De har utedass och vedeldning. Många av de invånare redaktören intervjuar, särskilt äldre kvinnor, skulle genast flytta bort, och måste också göra det för hela området skall rivas.

Det finns dock också de som trivs med det primitiva. En kvinna vill inte flytta til något pris, trots att redaktören låter tvivlande. Hon förargar sig över att de skall bygga metro och riva hennes hus.

Vi får se hus i Vallgård, Rödbergen och kring Tölöviken. Med facit i hand kan man konstatera att många av dessa hus har rivits. Och nu säkert skulle vara oerhört mycket värdefullare.

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.