Hoppa till huvudinnehåll

Masstafetter 2004

Här kan ni se masstafetter från ett soligt men kallt Olympiastadion år 2004.

I det första klippet ser vi högstadiekillarna löpa. Kyrkby skola från Jomala, Åland vinner, Kyrkslätt får silver och Hagelstamska från Grankulla brons. Hemligheten bakom en åländsk seger heter Sune Svensson -gymnastikläraren.

Iklädda svarta huvor vinner Fantomenflickorna från Vöra samgymnasium flickornas masstafetten för gymnasier. "Mamma har sytt huvorna för det är alltid så kallt på stafettkarnevalen", förklarar Camilla Boman, Eva-Stina Knus och Eva Granqvist. Men spjutkastare Mikaela Ingberg, som intervjuar tjejerna, citerar ett gammalt djungelordspråk: När Fantomen rör sig står blixten stilla.

I det tredje klippet berättar Esbobarnen att de är "helt sjukt nervösa". Det är lågstadiemassen som skall börja. Mattbergsskolan vinner. "Vi vill visa att vi har bättre flickor", säger pojkarna.

Sist kommer vad redaktören kallar kvalitet plus kvantitet, dvs. högstadieflickornas masstafett. Sursik vinner och Mattliden blir tvåa.

Text: Ida Fellman

Läs mera:

Högstadielickorna tog hem ännu ett masstafettsguld till Winellska skolan.

Stafettkarnevalen i åttio klipp – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Stafettkarnevalen är en unik tillställning där alla skolor i Svenskfinland deltar i löptävlingar tillsammans. Den första Stafettkarnevalen ordnades 1961. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Löp med oss genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Julkalender med Bärtil (2006)

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

 • Tomteskolan (1997)

  I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

  I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet