Hoppa till huvudinnehåll

Det bor en feminist i varje kvinna

Hade de kvinnliga författarna tid att skapa eller måste de bara sköta om hem och barn? I kvinnogrupperna fick feministen i kvinnorna växa.

Christine Saarukka och Britta Lindblom diskuterar i programmet "Systrar det är morgon del 2" med en kvinnoförfattargrupp, bestående av österbottniska kvinnor och med en kvinnomedvetandegrupp i Åbo.

Britta Lindblom intervjuar också kvinnoforskaren Karin Westman-Berg om kvinnobilder i litteraturen och "kvinnospråk".

I det andra klippet får vi höra två dikter, den första av Solveig Emtö, den andra av Anita Wikman. Christine Saarukka och Britta Lindblom läser dem.

I det tredje klippet intervjuas den norska Berit Ås om vad feminism egentligen är.

Och i det fjärde klippet höjs kvinnornas medvetande med en text om kvinnornas tio budord. Dessa budord går ut på att kvinnan inte skall finna sig i att bli undertryckt och inte heller undvika ansvar.

Text:Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet