Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Uppdraget

Catharinas vision av den nya trädgården

Den här biten tyckte Matias att borde piffas upp


Matias tycker att sluttningen nedanför Strömsövillan mot gungan och kryddträdgården är onödigt okultiverad och outnyttjad. Han tycker att det kunde rinna vatten nerför slänten och planteras någonting där. Så Catharina får ta sig an utmaningen att göra något litet mer av trädgården på Strömsö. Catharina vet att området intill kryddträdgården med sitt djupa mullager är ännu mera lämpligt för en trädgård.

Jim och Catharina visionerar
Matias funderar en del på om området är för platt och att en trädgård där kan bli lite jämntjock. Men plattheten är inget problem enligt Catharina. Höjd i trädgården kan man få genom att plantera träd och bygga kraftiga träkonstruktioner som t ex en pergola. En damm, ett grönsaksland (på beställning av Paul), staket mm kunde vara trevligt. Catharina skall diskutera med Jim om byggnadsprojekten.

Den nya trädgårdens gränser utstakade
Och Jim är inte sen att haka på. Catharina och Jim planerar och skissar och mäter upp området. När Catharina har ritat skisserna visar hon trädgårdsplanen för Matias.
Fortsättning följer...

När du planerar din trädgård, tänk på följande saker:
- Läget: söder eller norr, sol eller skugga? Viktigt vid val av växter.

- Jordmån: humusrik, sandig eller lerig? Behövs ett tjockare jordlager eller byte av jord?

- Funktion: en plats för t ex meditation eller lek?

- Proportioner på planteringsområdet/träkonstruktioner: passar ihop med huset/övriga trädgården?

- Skötsel: lättskött?

- Blomningstid: i början, mitten eller slutet av sommaren? När är du mest i trädgården?

- Vattenavrinning/dränering: jordytan skall alltid slutta bort från byggnader, vatten får inte bli stående på gångar eller i planteringar.

TIPS! Om du känner att du inte klarar av att planera trädgården själv, ta kontakt med en yrkeskunnig trädgårdsplanerare!

Vision och översiktsplan:

Översiktsplanen
Catharinas översiktsplan över de olika delarna och planteringsytorna i den nya Strömsöträdgården.
» Klicka här för att skriva ut översikten i pdf-format.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.