Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Dammen

Dammen så gott som klar

Ett trevligt inslag i en trädgård är någon form av vattenelement. Det kan fixas i mindre skala med ett litet fågelbad eller en stor zinkbytta fylld med vatten. Men vill man ha en fungerande damm som håller många år måste man vara beredd att gå litet mera in på djupet. Det finns färdiga dammformar att köpa och gräva ner, men de har kanske inte alltid den önskade storleken och formen. Att göra en damm av dammplast är inte alls svårt, dessutom kan du göra nästan vilken form som helst!

Matias har kul med den hyrda grävmaskinen
Material:

  Spade eller grävmaskin
  Tjock fiberduk
  Dammduk av plast eller gummi (finns bl.a. i välsorterade järnaffärer)
  Sax
  Skifferstenar
  Ev. slägga, för delning av skifferstenar

  Rita dammens tilltänkta form
  Så här gör du:
  - Rita dammens tilltänkta form på markytan. Ett snöre eller sprayfärg kan också användas.

  Gräv bort jorden till önskat djup
  - Gräv bort jorden till önskat djup med spaden, om dammen är liten, eller använd en liten grävmaskin som vi gjorde. Gör sidorna med ordentlig lutning utåt.

  Forma bottnen och ta bort alla stenar o.dyl.
  - Du kan göra olika nivåer i bottnen på dammen beroende på vilka vattenväxter du vill ha. En damm fungerar bäst om den är över 1 m djup på djupaste stället och det finns möjlighet för vattnet att cirkulera.
  - Se till att dammens kant har samma höjd runtom!

  Täck med fiberduk
  - När all jord och alla vassa stenar är borttagna breder du ut den tjocka fiberduken. Om du har mycket duk är det bara bra om den är dubbel, men se till att den går en bra bit ut över dammens kant. Det är lättare att klippa bort för mycket duk än att skarva i när det blivit knappt. Fiberduken skyddar dammduken underifrån så att det inte blir hål i den.

  Bred sedan ut dammduken
  - Därefter breder du ut dammduken ovanpå fiberduken. Se till att den också går en bra bit ut över dammens kant. Undvik att stiga på duken när den ligger på bottnen!

  Täck kanterna av dukenFyll på med vatten
  - Fyll med vatten så att dukarna formas efter dammen. Sedan är det enklare att spänna till dukens kant och gräva ner den runtom dammen.

  Dekorera och skydda kanterna t.ex. med skiffersten
  - Om du inte vill att plastkanten skall synas kan du placera t.ex. skifferstenar ovanpå.
  - Bottnen kan täckas med t.ex. naturstenar eller grus. Det görs enklast när dammen är tömd. Var bara försiktig så att det inte går hål på dammduken!

  Skötsel:
  - Det är bra att rengöra dammen varje vår och fylla på med fräscht vatten. En liten damm behöver tömmas oftare, speciellt om vattnet inte cirkulerar. Om du har en stor damm är det enklast att tömma den med en vattenpump. Sådana kan hyras!
  - Löv och annat skräp som flyter på vattenytan tas enkelt bort med en håv.

  (Expert: Catharina Borg-Wilén)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.