Hoppa till huvudinnehåll

Bastuport

Bastuporten, detalj

Strandbastun ligger i ett mycket spännande område där de två universella element, som människan kan röra sig i och på med egen kraft möts. Strandbastun och området där i kring är länken mellan land och hav, jord och vatten.
Att bygga en port av det här slaget är egentligen ett arbete som inte behöver göras om man ser praktiskt på saken. Däremot om ser symboliskt på saken så bidrar porten till att skapa ett ”rum” kring strandbastun. Rummet definieras. Dessutom kan det kännas välkomnande med en port åtminstone på landsidan.

Port mellan hav och land
Beträffande porten mot havet så har vi ju redan en välkomnande struktur i bryggan. Bryggan visar sjöfararen var man kan ta iland. Man kunde tänka sig att förstärka bryggans vägledande och välkomnande funktion genom att fästa en ljuspunkt eller fyraktig struktur på stora stenen jämte bryggan. Hm, jag tror att jag låter tanken mogna medan vi byggen porten på land.
Jag valde att placera porten som en fortsättning på en rad träd som växer på ett lämpligt avstånd från bastun och dessutom skapar en svag båge. Det känns naturligt eftersom porten på det viset blir en del av den existerande omgivningen.

Ritning:
» Klicka här för en ritning på bastuporten i pdf-format

Rita bågarna
Bågformen blir till av två streck som dras i olika diameter med hjälp av snören som fästs på en planka
Så här byggde vi porten:
Jag valde att göra porten i 20mm´s plywood. Den är förhållandevis billig och tål att vara utomhus bara man behandlar den rätt.

Såga ut
Såga ut bågarna, det blir flera bitar som sedan limmas ihop
Först mäter jag ut stommens bågformer på skivan med hjälp av mått, mallar och lina. Sedan sågar jag ut bågarna ur plywoodskivan med figursåg.

Fräs ut försänkning
Rita ut konturerna av pelarskon och fräs ut en försänkning för den
Nedre delen av stommen fräser jag ur, med handfräs mot guider, för att passa in pelarskon som är ingjuten. Hål borras i den urfrästa delen, så att jag kan fästa bågens nedre del med släta tappar. Hålen skall stämma med hål som finns borrade i pelarskons tunga.

Delarna
Johan pusslar ihop delarna för porten
En stomsida (båge) tillverkas av två plywoodstycken som fäst till varandra. Eftersom skivorna inte är tillräckligt stora för att tillverka hela bågen av ett stycke så görs den av två stycken med förskjutna skarvar.

Fäst bitarna
Limma och skruva fast delarna i varandra
Lim stryks på bågdelarna, som fästs till varandra med skruv och stift. Det gäller att se till att bågens delar passar innan man stryker på limmet, för då skall det gå snabbt så limmet inte hinner påbörja torkningen.

Montera
Bågarna sätts på plats och ändorna skruvas fast med ett par skruvar i varandra
Bågarna sätts på plats, genom att träda in dem i pelarskons andra del, som är fastgjuten i ett betongfundament. Betongfundamentet gömmer jag med ett grusskikt.
Att lyfta upp porten en bit över marken på detta sätt, på ”rörstolpar”, ger porten ett lättare uttryck. Jag avslutar med att fästa bågarna i spetsen så att de bildar en stabil triangel.

(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.