Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Plantering vid dammen

Glöm inte att vattna!

När man bygger en damm och den blir färdig är det roligaste kvar, att plantera växter runtom! Välj gärna växter som trivs nära vatten, så ser planteringen naturligare ut. Penningbladet är vackert när det börjar växa över dammkanten och fackelblomstret växer, även i vår natur, längs stränder. Kom dock ihåg att växterna inte står fuktigare än i en vanlig rabatt eftersom rötterna inte kan nå vattnet i dammen. För att perennerna skall trivas så bra som möjligt skall mulldjupet vara minst 40 cm.

Plantering på gång
Material:

  Mull
  Gödsel
  Skottkärra
  Spade
  Kratta
  Planteringsspade

Catharinas val av växter:
Runt dammen:
1. Daggfunkia, Hosta sieboldiana, 6 st
2. Daglilja, Hemerocallis Hybrida-gruppen (rödrosa), 3 st
3. Fackelblomster, Lythrum salicaria, 5 st
4. Penningblad, Lysimachia nummularia, 6 st
5. Randgräs, Phalaris arundinacea 'Picta', 5 st
6. Strandiris, Iris Sibirica-gruppen 'Butter & Sugar', 3 st
I dammen:
7. Svärdslilja, Iris pseudacorus, 3 st

Gödsla och jämna ytan
Så här gör du:
- Se till att det finns tillräckligt med mull för växterna att växa i och grundgödsla den enligt anvisningarna på gödselförpackningen.
- Kratta planteringsytan jämn.

Placera ut växterna
- Placera ut växterna, fortfarande i krukor, på planteringsytan. På detta sätt är det enkelt att flytta om plantorna tills du har dem där du önskar. Växterna placeras gärna i grupper, några stycken av samma art intill varandra, så ser det inte så splittrat ut.

Lämna avstånd mellan växterna
- Planteringsavståndet varierar beroende på växtens blivande storlek, men 25 - 30 cm:s mellanrum är okej för de flesta perenner. Ju tätare de växer desto mindre ogräs kan växa under dem.

Svärdslilja
- Vill du ha växter i dammen, planteras de helst i en plastkorg som finns att köpa just för detta ändamål. Därefter sänks korgen ner på botten eller placeras på en högre nivå i dammen, beroende på vilket djup vattenväxten trivs bäst.

Sänk inte växterna för djupt
- En del vattenväxter bör sänkas successivt ner i dammen efterhand de växer till sej.

Höj vid behov med stenar
- Några stenar på och runt korgen hjälper till att hålla dammväxterna på plats.

Vattna, vattna, vattna!
Tips!
När du väljer växter till en liten rabatt, välj gärna arter som har helt olika blomform för att få största möjliga variation. Kolla också att blomningstiden infaller så att du kan njuta möjligast mycket av dina växter t ex under semestern eller om du vill att det alltid finns någonting som blommar i rabatten under hela sommaren.

Ritning över planteringarna

4. Penningblad, Lysimachia nummularia, 6 st
5. Randgräs, Phalaris arundinacea 'Picta', 5 st
6. Strandiris, Iris Sibirica-gruppen 'Butter & Sugar', 3 st
I dammen:
7. Svärdslilja, Iris pseudacorus, 3 st

Catharinas val av växter:
Runt dammen:
1. Daggfunkia, Hosta sieboldiana, 6 st
2. Daglilja, Hemerocallis Hybrida-gruppen (rödrosa), 3 st
3. Fackelblomster, Lythrum salicaria, 5 st

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.