Hoppa till huvudinnehåll

Martin Luther Kings dröm dog i Memphis

Martin Luther King, ledaren för den svarta medborgarrättsrörelsen höll sitt välkända tal "I have a dream" i augusti 1963, fick Nobels fredspris 1964 och sköts i Memphis den 4 april 1968.

Den 28 augusti 1963 vid Lincolnmonumentet i Washington D.C. höll Martin Luther King sitt kända talet "I have a Dream" där han drömmer om samma rättigheter för svarta och vita.

Fem år senare, i april 1968, sköts han då han höll ett tal i Memphis. Kvällen innan King gick ut på sin balkong och sköts höll han ett tal där han med nästan kuslig framsynthet förespådde sin egen död.

President Johnson har uppskjutit sin resa till Hawai och råder det amerikanska folket att leva efter Kings icke-våldsprinciper.

Black Power-ledaren Stokely Carmichael har dock uppmanat alla färgade att gå ut för att skaffa vapen och hämnas Martin Luther King.

När det vita Amerika dödade Martin Luther King öppnades ögonen på alla färgade. De oroligheter som utbröt i natt är inget mot vad som kommer att komma.― Stokely Carmichael

Carmichael hade rätt: mordet var en gnista för många masskravaller, med närmare 30 döda.

Martin Luther King ville visa att man kan protestera utan våld. Ralph Abernathy, pastor i Alabama, som efterträdde King som ledare för Southern Christian Leadership Conference, vill att man skall fortsätta sina marscher.

Däremot hade många Kings metoder blivit värdelösa, bojkotter mot bussbolag m.m. räcker inte mera, man måste ge de svarta ekonomiska möjligheter.

Ralph Abernathy säger att det inte är någon vits att låta en svart sitta bredvid en vit på en buss, om han inte ens har råd att åka bussen.

Läs mera:

Ralph Abernathy - Kings efterträdare

Pastor Ralph Abernathy blev Martin Luther Kings efterträdare. Hur går det att fullfölja icke-våldsprincipen då en ledare blivit mördad?

Martin Luther Kings begravning ledde till en stor marsch med overklig och tyst stämning. Ingen kan ta upp Kings mantel påpekar Mattiwilda Dobbs, en svart sångerska som bott länge i Sverige.

Polisen anhöll en man vid namn James Earl Ray, en mycket farlig man. Men många anar större konspirationer, och att Ray är en lejd mördare. I juni infångades mannen i London.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet