Hoppa till huvudinnehåll

Raskravaller i USA på 1960-talet

Svart man arresteras i Los Angeles, 1966
Svart man arresteras i Los Angeles, 1966 Svart man arresteras i Los Angeles, 1966 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Los Angeles,1966,Svart

På 1960-talet spreds kravaller och aktioner runt om i USA, där många sådana människor deltog. Gnistan var ofta någon enskild händelse.

Dödsfall, krypskyttar, bränder, butiker som skövlats, svältande människor kom i kölvattnet. Både svarta och vita deltog ofta i kravallerna.

Polisen arresterar en man, troligen 12 augusti 1965
Polisen arresterar en man i Los Angeles, 1967 Polisen arresterar en man, troligen 12 augusti 1965 Bild: Wikicommons polisen,anhållande,man,1965,Los Angeles,1965

Vapenaffärerna blomstrade, då människor köpte vapen för att försvara sig. I vissa städer måste tog man in federala Vietnamhärdade och kravalltränade soldater för att omringa städerna.

De första kravallerna vi kan lyssna på här utspelar sig i stadsdelen Watts i Los Angeles 1965. Redaktör Stina Stenman-Nyquist förvånar sig över att det sker i Kalifornien, där "negerns ställning är bättre än i resten av Amerika och där förstäderna inte ens kan kallas slum".

Det uppenbara hatet mot de vita syns i protesterna. Martin Luther King talar om negerns desillusionerade existens.

Man trodde att Detroit skulle sparas för här fanns två mörkhyade i kongressen, 1967.

Men efter att polisen gjorde en räd mot en så kallad negerklubb som sålde illegal sprit var kravaller ett faktum även här.

1968 svepte kravaller fram efter mordet på Martin Luther King, som Stokely Carmichael sade: skaffa er vapen för att hämnas mordet på King.

1970 uppstod kravaller då en svart fängelseintendent dödats av sina medfångar. Och polisen sköt ihjäl svarta demonstranter.

Den svarta författaren James Baldwin säger i sin bok Fire next time (Nästa gång elden) att de farligaste är de som inget har att förlora. För många var raskravallerna nödvändiga.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.