Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Trädgårdslandet

Slutputsning

I ett traditionellt trädgårdsland har man grönsaksplantorna i långa rader. Praktiskt! Men ganska tråkigt. Ett trädgårdsland kan man ju också göra vackert! Varför inte så eller plantera i mönster? Välj gärna grönsaker med vacker bladfärg, det finns många olika nyanser av lime, blågrön eller purpur. Blanda också olika bladformer för att få största möjliga effekt. Om man odlar tätt får ogräset inget ljus och kan inte växa. Mera plats för grönsakerna blir det ju vartefter man skördar.

Här är det klart för plantering
Material:

  Betongstenar
  Rotduk
  Mull
  Gödsel
  Kantspade
  Kratta
  Planteringsspade
  Stödkäppar för tomatplantorna
  Uppbindningssnöre, t ex bast
  Majs
  Plocksallat, grönbladig, frösådd
  Plocksallat, rödbladig, frösådd
  Purjo
  Rädisa, frösådd
  Rödkål
  Squash
  Tomat

Grönsaksplantor som Catharina valde:

  Bladselleri
  Brysselkål
  Brytböna ' Purple Queen '
  Fänkål
  Jättelök
  Kålrabbi ' Purple Vienna '

Bered utrymme
Så här gör du:
- Välj en solig plats, grönsaker tycker om ljus! Marken får gärna slutta något eller vara väldränerad.
- Efter att du ritat ut formen på grönsakslandet på marken sticker du ner kantspaden hela vägen längs strecket och gräver bort eventuell gräsmatta. Tillför bra matjord. Mullagret skall vara minst 40 cm.

Stenläggning på kanternaRotduk under
- Lägg betongstenarna som kant och klipp ca 30 cm breda remsor av rotduken. Remsorna placeras på insidan av betongstenarna för att förhindra gräs och olika ogräsrötter att växa in i grönsakslandet.
- Kratta ut mullen mot betongstenarna och rotduken och tillför mera mull om det behövs. Tänk på att mullen sjunker ihop en del efter en tid. Gödsla enligt anvisningarna på förpackningen.

Stödkäppar för tomatplantorna
- Stick ner stödkäpparna och plantera tomatplantorna invid dem. Man kan använda t ex bast för att binda upp tomatplantorna efterhand de växer till sej.

Plantera
- Plantera de övriga grönsaksplantorna eller så frön i det mönster du har valt.

Detalj från planteringarna
- Glöm inte att vattna ordentligt!

Glöm inte att vattna rikligt!

Tips!
Rädisa och sallat lönar det sej att så i omgångar med några veckors mellanrum!
Grönsaksplantor av nästan alla de slag finns att köpa som pluggplantor i trädgårdsaffärer eller så kan du förkultivera dem inomhus några veckor före utplanteringen.

Ritning över planteringarna
(Expert: Catharina Borg-Wilén)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.