Hoppa till huvudinnehåll

Povel Ramel gjorde sorgearbete i glädjens tecken

Povel Ramels humor var fylld av ironi, vänlighet och lekfullhet. Men han kunde också vara frän och samhällstillvänd i sina absurda texter.

Povel (1922-2007) var en svensk friherre, text- och revyförfattare, kompositör, pianist, sångare och komiker.

Ramels föräldrar avled i en trafikolycka 1937. Hela sitt vuxna liv menar han sig ha genomgått "ett slags bakvänt sorgearbete – i glädjens tecken". Ramel åstadkom en rik och mångsidig produktion av sånger, revyer och krogshower. Och en otrolig mängd underfundiga låtar, fyllda med kluriga och halsbrytande texter tillsammans med stor musikalisk lekfullhet.

Povel Ramels inställning var att alltid vara vänlig, humor skulle inte vara elak.

Här får vi höra lite av och om honom, om hans tankar om femtiotalet och musiken då. Båda Povel Ramel och personer omkring honom intervjuas.

Vi får också höra en av hans mest absurda låtar "Grisälven" från 1940-talet. I absurdismen syns hans samhällsengagemang om hur vi bör bevara naturen mot nedsmutsningen. Här framförd av Georg Dolivo och presenterad av Lasse Pöysti. "Fåglarna flyttat, och fisken har dött /.../ I gasmask satt vi och kysste varann, just bredvid hålet där morfar försvann..."

Via länken kan ni lyssna på 10 kända låtar av Povel Ramel.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet