Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Pergola

Pergola, detalj

Pergolan är ganska luftig, den är böjd i en passlig båge som följer gräset och planteringarna, lite i solfjäderform. Den är ganska svår och tungjobbad fast den är enkel. Färgsättningen av pergolan kan ju variera beroende på var den är, i Strömsös trädgård passar det bra att vara klar röd. En pergola får väl vara ganska hög så att den syns, den är ju som en tunnel i trädgården och så kan man ju låta den bli täckt av grönväxter.I sin rätta omgivning
Material:

 • 7st plintskor eller 14st rostfria flatjärn med hål för bult
 • Cement och armeringsjärn
 • 7st rör med diametern 300mm
 • 7st stålpar 100x100x ca 3000mm
 • Ca 25m 18x100 tjocka och breda bräder
 • Ca 30m 33x33mm tjocka och breda lister
 • Skruvar
 • 14st bultar, muttror och 28 brickor om man använder flatjärnen till stolpskornaFlatjärn
Plintarna görs på följande sätt om man använder flatjärn:
1. Låt tillverka fyra stycken rostfria flatjärn som har två hål i den övre delen, första ca 5 cm uppifrån och andra ca 20 cm uppifrån (ca 50 cm långa).Stolpfäste
2. Gräv en grop, ca 50 cm djup, sätt lite grus i bottnen, sätt dit ett rör med diametern 20 cm. Skruva fast järnen på vardera sidan om en exakt lika tjock (men bara ca 50cm lång) träbit som stolpen. Det kan vara en liten restbit av de stolpar du skall använda. Detta är viktigt för att du skall få riktigt avstånd mellan järnen. Placera järnen i rören.

3. Gjut betong i rören och armera med lite armeringsjärn.Fyra stolpar på ena sidan, tre på andra
Arbetsmoment:
1. Gjut plintar för stolpar, 3st mot mitten och 4st utåt, oregelbundenhet är snyggt. Se till att få en relativt jämn båge.Böj balke
2. Såga till stolpar (längden varierar beroende på hur jämn/ojämn mark pergolan placeras på) och ta ur upptill för böjd balk (balken blir ca 54mm tjock).

3. Böj 2st balkar som skruvas fast uppe på stålparna, en inåt och en utåt. (Balkarna har olika stor böj. Böj med hjälp av plintarna, limma och skruva fast 3st/ bräder per balk).Fäst balkenFäst balken
4. Såga till listerna som kommer uppe på pergolan så att dom är aningens för långa (listerna skall till sist sättas ovanpå pergolan, dessa utgör en solfjäderform).

5. Sätt upp stolpar och skruva fast bult, brickor och mutter, kolla med vattenpass att dom blir lodräta.

UtstickFäst tvärribborna
6. Skruvar fast böjda balkar uppe på stolparna.

7. Skruvar på listerna ovanpå balkarna, rita ut så att dom sticker ut ca 15cm och såga av.

Färdigt
8. Måla.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.