Hoppa till huvudinnehåll

Massor av mens!

Jag är en 13-årig tjej som har JÄTTE-mycket mens och det finns bitar i. Jag blöder ofta igenom tampongen, och det händer speciellt på natten. Får ibland byta varje timme! Hjälp mig! Ska jag köpa tabletter så att jag får mindre mens, eller är det nån sjukdom eller nåt?

Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar:

Det här handlar knappast om någon sjukdom eller något annat underligt. Det är bara så att en del har väldigt lite mens och andra har väldigt mycket, medan de flesta har något där mitt emellan. En risk finns det med att man blöder väldigt mycket, och det är att man kan få lite blodbrist och bli trött och hängig. Det är skäl att gå till en läkare och be dem ta ett blodprov för att kolla att blodvärdena är i skick. Om de inte är det får man järntabletter, som man annars också kan köpa helt utan recept från apoteket. När man har mens kommer det en del blod, och så kan det ofta också komma små, mörkare bitar. Det här är delar av slemhinnor som kommer ut ur livmodern, och det är inget farligt alls. Om man blöder mycket ska man förstås använda en tampong eller binda med stor uppsugningsförmåga. Det som är bra att veta är att det inte är meningen att man ska använda tampong när man sover, för slemhinnorna kan torka ut om man använder tampong dygnet runt. På natten ska man i stället använda binda, och i det här fallet kanske en ordentlig nattbinda.

Läs också