Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2007

Riksdagsvalet 2007 kom att leda till en helt borgerlig regering. Samlingspartiet gjorde en brakseger, och socialdemokraterna föll ut ur regeringen. Och valdeltagandet sjönk igen, till 67,9 %. Här får vi se klipp omkring valet.

Informationsruta

Valdeltagandet 69,7 %
Mandatfördelningen:
centern 51
samlingspartiet 50
socialdemokraterna 45
vänsterförbundet 17
gröna 15
kristdemokraterna 7
svenska folkpartiet 9
sannfinländarna 5
övriga 1

I det första klippet får vi se vad unga mänskor i Åbo egentligen anser om politiken, politiker och riksdagsval. Är det viktigt att delta? Vi besöker också Godby på Åland och hör ålänningarnas åsikter om valet.

Här kan ni se nästan hela FST:s valdebatt anno 2007. Kandidaterna talar vänligt med och om varandra, men kommer de med något nytt?

Valvakan i det tredje klippet presenterar samma forskare och experter, Göran Djupsund analyserar och låter oss vänta. Prognosen blir klar ovanligt sent. Men redan i ett tidigt skede av kvällen märks att det är de borgerliga som tagit hem segern.

I det fjärde, femte och sjätte klippet analyseras sedan valsegrare och -förlorare. Matti Vanhanen blir regeringssonderare och regeringen kommer att bli helt borgerlig.

Se länken nedan till regeringsförhandlingarna och bildandet av regeringen.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet