Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Staket

Ett plank ger skydd mot insyn, buller och blåst. Liksom allt annat som man bygger kan det vara bra att först se sig omkring och bilda sig en uppfattning om hurdant plank som passar din trädgård/hus Det finns en hel del modeller, färgsättningar och material och det kan vara svårt att bestämma sig.. Ett tips är att man använder samma panel som huset har, eller en paneltyp som dominerar i grannskapet. Färgsättningen skall gärna harmoniera med huset eller med andra element i trädgården.


I mitt fall idag handlar det ju om ett plank som kommer att ligga vid en ganska långt anlagd trädgård med många snickerier och en hel del olika planteringar.
Planket ligger inte vid tomtgränsen utan kommer liksom mitt i och det måste jag ta i beaktande, det är ju möjligt att jag senare vill göra ett staket som går runt tomten. Det känns viktigt att gräsmattan utanför blir en del av trädgården, jag vill inte stänga ut den och dessutom kommer den anlagda trädgården att se mer spännande ut då man ser den mellan spjälorna på planket... eller planken, för jag skall göra tre separata plank som avskärmar, skyddar och markerar gränser. Modellen på planket är enkel, men många gånger är det ju så att enkelt är snyggt.

Klicka på bilden för att skriva ut en ritning
Material:

 • 6st stolpskor
 • 6st stolpar 50x100xca1800mm
 • 6st tvärslåar 50x60x1530mm
 • 63st ribbor 30x30x1600mm
 • Skruvar
 • Färg

Ritning:» Klicka här för att skriva ut en ritning på staketet
Så här gör du:
1. Såga till allt material, det behövs 6st stolpar, 6st tvärslåar och en hel del ribbor.
2. Mät ut var stolparna skall komma.
3. Gör ett rakt hål med järnspett och slå sedan ner stolpskor av järn för varje stolpe.
4. Ta ur spår för tvärslåarna i stolparna.
5. Sätt stolparna på plats och skruva fast dem i stolpskorna.

6. Skruva fast tvärslåar.7. Skruva fast ribbor med ett jämt mellanrum på tvärslåarna.

8. Måla och var noga med att fylla ändträ med mycket färg.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.