Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Strömsö: Staket

Ett plank ger skydd mot insyn, buller och blåst. Liksom allt annat som man bygger kan det vara bra att först se sig omkring och bilda sig en uppfattning om hurdant plank som passar din trädgård/hus Det finns en hel del modeller, färgsättningar och material och det kan vara svårt att bestämma sig.. Ett tips är att man använder samma panel som huset har, eller en paneltyp som dominerar i grannskapet. Färgsättningen skall gärna harmoniera med huset eller med andra element i trädgården.


I mitt fall idag handlar det ju om ett plank som kommer att ligga vid en ganska långt anlagd trädgård med många snickerier och en hel del olika planteringar.
Planket ligger inte vid tomtgränsen utan kommer liksom mitt i och det måste jag ta i beaktande, det är ju möjligt att jag senare vill göra ett staket som går runt tomten. Det känns viktigt att gräsmattan utanför blir en del av trädgården, jag vill inte stänga ut den och dessutom kommer den anlagda trädgården att se mer spännande ut då man ser den mellan spjälorna på planket... eller planken, för jag skall göra tre separata plank som avskärmar, skyddar och markerar gränser. Modellen på planket är enkel, men många gånger är det ju så att enkelt är snyggt.

Klicka på bilden för att skriva ut en ritning
Material:

  • 6st stolpskor
  • 6st stolpar 50x100xca1800mm
  • 6st tvärslåar 50x60x1530mm
  • 63st ribbor 30x30x1600mm
  • Skruvar
  • Färg

Ritning:» Klicka här för att skriva ut en ritning på staketet
Så här gör du:
1. Såga till allt material, det behövs 6st stolpar, 6st tvärslåar och en hel del ribbor.
2. Mät ut var stolparna skall komma.
3. Gör ett rakt hål med järnspett och slå sedan ner stolpskor av järn för varje stolpe.
4. Ta ur spår för tvärslåarna i stolparna.
5. Sätt stolparna på plats och skruva fast dem i stolpskorna.

6. Skruva fast tvärslåar.7. Skruva fast ribbor med ett jämt mellanrum på tvärslåarna.

8. Måla och var noga med att fylla ändträ med mycket färg.

Nyligen publicerat - Bygga och bo