Hoppa till huvudinnehåll

I Linnés trädgårdar

Aagot Jung besöker Linnéträdgården i Uppsala, och Hammarby lantegendom utanför Uppsala. Vi får höra om Linnés växter och om personen Linné.

Carl von Linné var mannen som lade grunden för den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Han anses också vara fader till den moderna ekologin. Linné var sin tids främste botaniker och är antagligen den mest berömde svensken någonsin.

Aagot Jung har besökt Linnéträdgården i Uppsala, och Linnés lantegendom i Hammarby utanför Uppsala. Hon talar med Örjan Nilsson, föreståndare för trädgården.

Aagot menar att det roligaste är då man får höra om människor bakom trädgårdar och växter, och det märker man med den iver hon tar sig an personen Linné och trädgården.

En viktig finländare i anknytning till Linné var Linnés favoritlärjunge österbottningen Pehr Kalm. Aagot talar med överträdgårdsmästare Arno Kasvi om Kalms betydelse. Kasvi har botaniserat i Kalms eget Hammarby, Sippsalo utanför Åbo.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet