Hoppa till huvudinnehåll

Pigg smörbult och argsinta tjädrar - första sommaren med Naturväktarna

1971 började ett långlivat program i den svenska radion. Ett interaktivt program där lyssnarna fick ringa, skriva och skicka in djur och växter. Här kan du lyssna på det fjortonde avsnittet ur den första säsongen.

Naturväktarna började sändas 1971 och har efter det nått en trogen lyssnarskara runt om i Finland. Naturväktarna hör lika mycket till finlandssvenskarnas stugsommar som utombordsmotorn. Och också yngre generationer hittar Naturväktarna.

Naturväktarna svarar på frågor kring Finlands växter, djurliv och naturliv i allmänhet. Naturväktarna diskuterar gärna lyssnarnas frågor och problem men ger inte gärna råd i "utrotningsfrågor".

De första väktarna 1971 var Harry Krogerus och Göran Bergman tillsammans med redaktör Rolf Grönblom.Vi får stifta bekantskap med en pigg smörbult som avlidit på resan till redaktionen.

Det rings in en mängd frågor: Är det parasiter som gör tjädrar ovanligt argsinta? Och hur är det med ålblod - är det giftigt? Med lugna och sakliga röster svarar väktarna Harry Krogerus och Göran Bergman samt programledaren Rolf Grönblom på lyssnarnas frågor.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet