Hoppa till huvudinnehåll

En timme med Solveig von Schoultz

Den finlandssvenska författaren Solveig von Schoultz skrev lyrik, noveller, pjäser både för radio och scen. Här får vi tillbringa en timme i hennes och hennes vänners sällskap.

Solveig von Schoultz (1907-1996) börjar sin timme med att läsa sin dikt Den heliga oron. Rolf Grönblom vill diskutera inspiration med Solveig, men hon säger sig vara ganska trött på uttrycket.

Så besöker Solveig von Schoultz sin bror, målaren Lennart Segerstråle. De diskuterar målandet och deras mor, Hanna Frosterus-Segerstråle, som också var målarinna.

Solveig von Schoultz träffar sina vänner, författaren Helen af Enehjelm och målaren Aina Enckell. De diskuterar kulturkretsar då och nu. Hur det är att skapa och leva, hur viktig gemenskapen är. De talar mycket om Björling, som vi också får höra då han läser en dikt.

Från det intellektuella samtalet går von Schoultz över till ett samtal med prästen Arvid von Martens, som hjälper alkholister i Helsingfors.

Det sista samtalet för Solveig med sin man, kompositören Erik Bergman. De diskuterar resor, i akustik och bild och rum.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet