Hoppa till huvudinnehåll

Talidomidbarn

Peter är en vanlig kille, som gillar att snickra. Men han är också ett s.k. talidomidbarn.

Talidomid är ett ämne som utvinns ur stenkolstjära. Mellan åren 1959 och 1962 lanserades läkemedel, som innehöll talidomid, som säkra och effektiva lugnande sömnmedel. Talidomid är inte beroendeframkallande eller giftigt ens vid stora intag. Talidomid hjälpte dessutom mot graviditetsillamående.

Medlet visade sig dock ge svåra fostermissbildningar om det gavs till gravida under de tre första havandeskapsmånaderna - ofta innan kvinnorna själva visste om att de var gravida. Fostren utvecklades inte som de skulle, och barnen föddes ofta med förkortade armar och ben. De kunde även ha andra missbildningar.

I Finland såldes bl.a. Softenon, som innehöll talidomid mellan 1959-1961. Läkemedlet var receptbelagt i Finland, därför användes ämnet inte i lika stor skala som t.ex. i Sverige och Tyskland.

Talidomidkatastrofen fick stor betydelse genom att den ledde till en förstärkt biverknings- och läkemedelskontroll. 1962 kom man till en uppgörelse där läkemedelsföretaget erkände sin skuld och betalade skadestånd till de drabbade.

Här får vi följa med en ung kille, Peter. Han och hans vårdare har funderingar kring hur han bäst skall klara sig. Behöver han proteser eller klarar han sig bättre utan? Han har just fått nya benproteser med knän och till dem moderna skor. Vi får se Peter göra vanliga barnsysslor, han snickrar, spelar fotboll och går.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.