Hoppa till huvudinnehåll

På Åminne gård

I Egentliga Finland, Halikko, nära Salo finns en av våra anrikaste herrgårdar, Åminne gård. 1992 besökte Aagot Jung godset och beundrade grödorna där.

Det finns inget exakt datum för när Åminne byggdes, men man har källor från 1300-talet, då släkten Horn ägde stället. På 1700-talet övergick godset i Armfelts släkt. Och 1925 blev von Knorrings släkt ägare.

Åminne gård är ett stort gods. Före andra värlsdkriget hade gården över 5000 hektar mark. Och ännu i våra dagar kan man odla på över hundratals hektar odlingsmark.

1992 när Aagot Jung besöker stället har Philip och Mirja von Knorring just tagit över och blivit storbönder. Stadsborna skall bli jordbrukare. Philip sköter de stora odlingarna med sockerbetor, vete, korn och oljeväxter. Och Mirja tar hand om grönsakerna, örtagården och tomaterna i husets gamla handelsträdgård.

Mirja och Philip von Knorring tror på det de gör, och trivs med livet. De vill kombinera ekologi, estetik och ekonomi. Aagot Jung beundrar och insuper doft och smak från örter, tomater, sallad och bönor tillsammans med von Knorrings och trädgårdsmästare Jukka Juhola.

Åminne gård kom på tapeten igen 2000 när Björn Wahlroos köpte gården av von Knorrings.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet