Hoppa till huvudinnehåll

På Åminne gård

I Egentliga Finland, Halikko, nära Salo finns en av våra anrikaste herrgårdar, Åminne gård. 1992 besökte Aagot Jung godset och beundrade grödorna där.

Det finns inget exakt datum för när Åminne byggdes, men man har källor från 1300-talet, då släkten Horn ägde stället. På 1700-talet övergick godset i Armfelts släkt. Och 1925 blev von Knorrings släkt ägare.

Åminne gård är ett stort gods. Före andra värlsdkriget hade gården över 5000 hektar mark. Och ännu i våra dagar kan man odla på över hundratals hektar odlingsmark.

1992 när Aagot Jung besöker stället har Philip och Mirja von Knorring just tagit över och blivit storbönder. Stadsborna skall bli jordbrukare. Philip sköter de stora odlingarna med sockerbetor, vete, korn och oljeväxter. Och Mirja tar hand om grönsakerna, örtagården och tomaterna i husets gamla handelsträdgård.

Mirja och Philip von Knorring tror på det de gör, och trivs med livet. De vill kombinera ekologi, estetik och ekonomi. Aagot Jung beundrar och insuper doft och smak från örter, tomater, sallad och bönor tillsammans med von Knorrings och trädgårdsmästare Jukka Juhola.

Åminne gård kom på tapeten igen 2000 när Björn Wahlroos köpte gården av von Knorrings.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.