Hoppa till huvudinnehåll

Dör den finlandssvenska poesin ut?

I Svenskfinland råder inte någon debattanda då det gäller litteratur, i synnerhet inte omkring poesi, menar Peter Mickwitz, Agneta Enckell och Henrika Ringbom. 2003 gav de ut en kritisk debattbok. Debatten uteblev.

Att vara en finlandssvensk poet är att leva i marginalens marginal. I svenskfinland saknas ett större samtal om poesi fullständigt.

Peter Mickwitz och Agneta Enckell efterlyser ett mera allmänt samtal om poesi och poetiskt språk. Ett samtal som inte koncentrerar sig på författaren själv.

Intresset för poesi håller på att minska i hela västvärlden, påpekar Henrika Ringbom. Och det märks i synnerhet i svenskfinland.

Hjälper det att närma sig läsarna, genom att servera lyrik på hemresan från jobbet, i metron. Det kan man se i det andra klippet.

Idén uppstod i London på 1980-talet, och i Stockholm har man också länge haft lyrik på metroväggarna. Tyvärr gav kanske inte projektet i Helsingfors den synlighet man önskat, resenärerna verkar inte ha märkt dikterna, och dikterna syntes i metron i endast två veckor.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet